Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaké to je pracovat pro českého miliardáře?

Netají se tím, že nesnáší tlusťochy, kuřáky a ženy. Alkohol, sex a drogy na pracovišti mu ale zas tak nevadí. Seznamte se…Generál.

Udavačství, špiclování, drogy, alkohol, sex a přátelství. To v několika slovech vystihuje jeho firmu. A co pan Generál? Ten není svatej ani náhodou!

Generál

Jeho styl podnikání je hodně ovlivněn tím, co se zde dělo před rokem 89 a v divokých devadesátkách. To vše obdivuhodně namixováno tak, že se člověk diví, jak to může fungovat. Je to hrubián a šovinista. Než jsem měla tu čest, znala jsem takové chování a jednání maximálně z televize. Díky svým třem mušketýrům, kteří mu kryjí záda, je naprosto nesestřelitelný. Toho čtvrtého má jako vrbu a vzpomínku na osmdesátky. Bodrý stařík mu slouží pro jeho chvilky s poezií a hrníčkem na čaj, ve kterém se nejčastěji ukrývá Veltlín, Vlašák nebo Pálava. Ano, je alkoholik. Každý měsíc jsou tak zaměstnanci ovlaženi pohledem na nástěnku v závodní jídelně. Zde totiž pravidelně visí na formátu A3 slova, která Generál vypotí při sklence, pardon hrnku vína.

Nikdy mu nebude nikdo dost dobrý a nikdo mu nesahá ani po kotníky. Netají se totiž tím, co a koho všechno nesnáší. I přesto mu to prochází. Je ve vlastním a může si říkat a dělat co chce. Pravidla určuje zásadně on. Takže 20 dní dovolené stačí, co byste chtěli víc. Kdyby to šlo upravit nastavil by míň. Ještěže existují státem nastavené „normy“. Minimální mzda by se totiž také mohla snížit. A pokračuje s heslem „Buď rád, že máš práci. U vstupu do firmy čeká na tvé místo dalších minimálně 5 lidí.“ Tady si dovolím nesouhlasit. Neproplacené přesčasy a nevybraná dovolená, kterou si zaměstnanci nemají šanci vybrat, protože chybí lidi a kolegové si prostě vstříc nevyjdou, protože sami potřebují to, co ty. Oddech a volno od neustálého buzerování. Na to nebude čekat fakt nikdo...

Čas od času Generál vstoupí mezi plebs v převleku za řadového zaměstnance, a to se pak dějí divy. Vyhazov na hodinu, ponižování a polykání mnoha hořkých pilulek.

Takže co Vás všechno čeká, vstoupíte-li do jámy lvové?

Vstupní pohovor

„Koukám, že jste několik let nepracovala?“

„Ano, byla jsem na rodičovské.“

„Proboha a co tu děláte? Máte být doma a starat se o děti a o rodinu!“

nebo

„Vy nejste odsud, že?“

„Ne, bydlím asi čtvrt hodiny autem odtud.“

„A jak se chcete dostat do práce, když Vám auto nepojede?“

„Můžu jet autobusem.“

„A když se sem nedostanete ani autobusem? Vždyť víte, jak to tady na silnicích v zimě vypadá a já potřebuji, aby moji zaměstnanci jezdili do práce včas.“

Plat a jiné benefity

„Proboha a co by ještě ti lidi chtěli? Vždyť mají 20 dní dovolené a někteří mají těch dvacet ještě z předchozího roku!“

„Já jim zařídil jídelnu, mobily a autobus! Co ještě sakra chtějí? 25 dní dovolené a příplatek za to, že budou chodit do práce a nebudou marodit? Do mé firmy se chodí pracovat, a ne marodit a dovolenkovat!“

„Chlapi si ty peníze zaslouží víc než ženský. Ty by měly raději zůstat doma a starat se o rodinu. Bez tak nic neumí a jsou k ničemu.“

A tak se zaměstnanci musí smířit s benefity, na které nedosáhne každý. Dovolená se zvyšovat nebude a plat bude mít každý takový jaký si zaslouží. Což v reálu znamená, že muž na stejné pozici jako žena bude mít o třetinu víc peněz a ženská bude dělat o polovinu víc práce.

Pracoviště

Stroj, který hlídá čas

Buď se s ním skamarádíš nebo ne. Ale i ta sekunda, o kterou přijdeš do práce pozdě, tě bude stát další čtvrt hodinu navíc. Vše se bude pečlivě zaznamenávat a v excelovských tabulkách to bude černé na bílém, jak jsi pochopil matematické vzorce tohoto stroje, který tě hlídá jak správně nebo špatně chodíš do práce.

Kdo jiný by tu pracoval?

Již dávno zde neplatí, že se namátkově testuje alkohol u zaměstnanců. Ve výrobě totiž chlastá dost lidí na to, aby se to pokoušelo... Jsou i tací borci, kteří ráno začínají půl litrem vodky ještě před směnou. Někteří mistři s nimi i dalšími mají nepsanou dohodu. Na začátku směny to tedy vypadá asi tak, že se mistr zeptá jak se dneska ráno ten či onen cítí. U alkoholika to znamená, že je přeřazen na podřadnější práci, aby škodil co nejmíň a u feťáka přeřazení na pozici, kde je třeba máknout, ale s tím vědomím, že jakmile mu dojde šťáva, bude těžce pod průměrnou produktivitou nastavenou mistrem na každou směnu.

Tam kde covid-19 neexistuje

Kdo bude mít covid, zařídí si neschopenku na jinou nemoc. Není totiž žádoucí, aby se zastavila výroba. Ten, kdo bude schopen jít do práce, nastoupí ihned. Zaměstnancům se věří, testy tudíž nutné nejsou.

Noční

Sex s příplatkem nebo příplatek se sexem? Kdo se v tom má vyznat. V každém případě je noční snem všech nemakačenků. Nejčastěji se „pracuje“ na bublinkové folii nebo na molitanu.

Chcete-li se vyspat, zařádit si, dojednat byznys se svým dealerem, nakrást si matroš, který se „může někdy hodit“ a to vše s příplatkem za noční? Welcome!

Seznamy pracujících

Aby toho nebylo málo. Velký bratr začal sledovat všechny zaměstnance ještě důkladněji. Zavedl k tomu dva seznamy a na ten s písmenem „A“ se dostat nechceš.

A

Začínáš být v hledáčku pro časté nemocenské, návštěvy u lékaře a ošetřování osoby blízké. Kdo nepracuje pro firmu, pracuje proti ní!

B

Na tomto seznamu jsou zaměstnanci jejichž srdíčko bije pro tu správnou věc. Veškeré doktory, pochůzky a aktivity týkající se rodiny si řeší zásadně mimo pracovní dobu. Je-li někdo zraněn a situace ho neohrožuje na životě, zůstává v práci až do konce pracovní doby.

Krize

Krize už je za dveřmi a je třeba se na ni připravit, a proto nepočítejte s výdaji navíc. (Výdaj navíc = zvýšení platu).

Kvůli krizi, která přijde už příští rok, se musí šetřit.

Krize ale stále nepřichází, tak kde je problém? Říkají si mnozí zaměstnanci již desátým rokem.

Generálův sloupek

Každý měsíc jsou zaměstnanci informováni o tom, jak by měli máknout, co dělají blbě a co je třeba změnit. Díky GDPR naštěstí nenásleduje jmenný seznam těch, kteří jsou ostudou podniku.

Za to je všem dávána za příklad jakási Světlana, která se přeškolila z jednoho stroje na druhý a jde jí to jako po másle. Nebo se najde jiný pilný pracovník, který plní na 130 %.

Poté vždy následuje stížnost na to, jaká je krize a je si třeba uvědomit, že je nutné slevit ze svých přehnaných nároků atp.

Vše je úhledně zformátováno do rámečku, který si každý měsíc Generál vybere u sekretářky a ta mu posléze jeho „sloupek“ vytiskne a vyvěsí tak, aby slova vlídného dědečka byla na očích všech, kterým srdce pro jeho těžce vydřený podnik nekrvácí dostatečně silně.

Pár rad na závěr:

  • Jestli je tvé auto rok výroby 2015 a míň, nejezdi s ním do práce a už vůbec neparkuj na parkovišti vyhrazeném pro zaměstnance.
  • Jsi-li žena, dobře si rozmysli, jestli tu chceš pracovat.
  • Jsi-li člověk s nadváhou či obézní, najdi si místo jinde.
  • Máš-li vlastní názor, tak dej pozor na to, kde ho prezentuješ.
  • Máš-li rád výzvu (= být neustále ve stresu a bez rodiny), tak jsi na správném místě!

 

POZNÁMKA: Za rok 2020, který byl ve znamení koronaviru a generálem vymodlené krize, se zisk vyšplhal do takových hodnot v řádech miliard, že předchozí roky byly spíše chudými příbuznými.

Autor: Martina Bojanovská | úterý 14.9.2021 9:04 | karma článku: 0 | přečteno: 15449x
  • Další články autora

Martina Bojanovská

Hlídejte si svého staříka

Jejich tempo je vražedné. Jedou 40 km/h v obci i mimo. Nepoužívají blinkr, na hlavě klobouček a za předním blatníkem drny s trávou. Občas jim nesvítí jedno přední světlo a za autem táhnou skoro upadlý výfuk. Silnice jim je malá.

10.11.2023 v 19:31 | Karma: 37,29 | Přečteno: 4741x | Diskuse| Společnost

Martina Bojanovská

Pocta mému muži

Nedávno mi jeden velmi milý bloger dal otázku, koho teda k sakru vlastně chceme...kdo je podle nás ten pravý? Odpovědí mu budiž tento blog. Tedy alespoň pohled z mé strany, koho si představuji pod pojmem "ten pravý".

7.7.2023 v 16:13 | Karma: 36,63 | Přečteno: 5356x | Diskuse| Společnost

Martina Bojanovská

Sedl sis mi do klína

Nejmenovaný Jan Pražák byl inspirací dvěma blogerům pro pětiminutový poetický battle. Redakce jejich identitu zná, ale oba si nepřejí být jmenováni.

17.6.2023 v 8:51 | Karma: 15,26 | Přečteno: 686x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Bojanovská

Cesta do Milána a zpět s božským Kájou

Mám styl Čendy, Žena točí globusem a Mildův záklon. Tak tohle byla fakt hodně povedená pracovní cesta do Itálie!

25.4.2023 v 14:31 | Karma: 14,95 | Přečteno: 635x | Diskuse| Společnost

Martina Bojanovská

Kariéristi a další zvířátka, které lze na pracovišti potkat

Všimli jste si někdy, že se to na pracovišti (na všech, kterými během života projdete) hemží krysami, kočkami, hady, psy, včelami, vosami, masařkami, opicemi, lenochody, ptáky a jinou havětí?

13.4.2023 v 21:52 | Karma: 16,81 | Přečteno: 789x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2491x
Jsem osoba velmi upřímná a mí nejbližší to se mnou mnohdy nemají jednoduché.

Mám ráda výtvarné umění, hudbu, hru na klavír, zpěv, procházky a svou (ne)dokonalou rodinu.

Ráda píši o věcech, o kterých se nemá mluvit (když už o nich není vhodné mluvit), protože by se to mohlo třeba někoho dotknout. 

To vše s nadsázkou mně vlastní.

Jo a díky za 2. místo v kategorii Nováček v Blogerovi roku 2020!

 

Seznam rubrik