Bydlím v Domě hrůzy

5. 01. 2021 14:20:49
Jaké to je bydlet v jedné ze tří bytovek, které byly postaveny v 60.letech, z nichž první se jmenuje „Na Rafandě“, druhá „U Tří facek“ a já mám tu čest bydlet v „Domě hrůzy“? Dvanáct bytů = dvanáct příběhů.

Když jsem se před pár lety odstěhovala od rodičů, abych skoncovala se single životem a začala novou kapitolu svého života, netušila jsem do čeho jdu. Postupně jsem byla zasvěcována do informací, kde to vlastně žiji. Než se dostanu k „Domu hrůzy“, je třeba vysvětlivek k předchozím bytovkám. „Na Rafandě“ – to proto, že se tam věčně tzv. rafaj (štěkají po sobě a mají neshody) a „U Tří facek“ – před léty se tam dvě ženské tak vyfackovaly, že o tom vznikají legendy

Dům hrůzy

„A víš, že se domu, ve kterém bydlíš, říká Dům hrůzy?“ Tak tohle mi jednou řekla mimoděk má příbuzná. „Ne, to nevím...“, odpověděla jsem jí a snad jsem ani nechtěla pokračovat. „Hm, tak já bych ti asi měla něco o té vaší bytovce říct.“ Ach jo, tak se tomu nevyhnu.

„Před lety jsem bydlela v tom vchodě jako ty. A to už tenkrát se tam děly věci. Ten byt, ve kterém bydlíš sousedí s bytem, kde se zastřelil v obýváku chlap z nešťastné lásky.“ „No ty vole! Vždyť ten obývák sousedí přímo s mým obývákem!!!“ pomyslela jsem si.

„Vedle toho bytu bydlel chlap, kterej byl strašně manipulativní a věčně vyhrožoval partnerce, že se zabije. Jednou se o to vážně pokusil a prostřelil si hlavu tak nešťastně, že to přežil. Blbý je to, že pak začal peskovat i nás ve zbylých bytech a stal se z něho nesnesitelný despota, kterému se nesmělo odporovat.

Pod tím chlapem bydlela ženská, kterou mlátil její první chlap. Naštěstí se vdala podruhé a snad je spokojená.“ „No to nevím, vypadá to, že žádná loterie to nebude, ale aspoň ji nebije,“ doplnila jsem.

„Jo a v přízemí bydlel bývalej estébák, který na všechny donášel a nebylo radno se s ním dostat do sporu. Často jsme s ním zkusili na srazech vlastníků bytových jednotek. Vedle něho bydlel syn s otcem, a to jsme si taky vyslechli věci. To víš, jeden vdovec a druhej starej mládenec. Hele a jezdí ten syn ještě s tou ručně šitou čelenkou ustřihnutou z froté ručníku na hlavě?“ ptala se nedočkavě. „Jo a taky plive často z okna. Jednou mi málem přistál kemr přímo na hlavě.“

„No a pak tu máme ten tvůj vchod. Co ti budu povídat. V přízemí dvě manipulátorský vdovy, který se jednou pohádaly, a to bylo v baráku k nevydržení. Dokonce si každá vymínila vlastní lavičku pod břízou u bytovky. Jo, a ještě tam chodí důchodci z bytovek drbat od jara do podzimu?“ „Hmm, vysedávaj tam pořád, ale naštěstí to postupně vymírá,“ dodala jsem.

„Jedna z těch vdov je ztělesněním zlého snu. Věčně za dveřma, čekajíc, než někdo půjde, aby si ho mohla odchytnout, stěžujíc si na svou rodinu a jak je sama a jak jí všichni štvou a jak její děti umřeli (no bodejť by neumřeli, když chlastali a kouřili první ligu),“ říkám smutně, protože s ní mám jen špatné zkušenosti, neboť si prostě nenechám srát na hlavu. „Tak na tu bacha. Je strašně zákeřná,“ doplní mě a pokračuje.

„Ve druhém patře je ženská, která se dvakrát vdala za svého manžela a dneska je z ní vdova, protože ho uštvala k smrti.“ „Tak tu znám moc dobře, pravidelně v sedm ráno a večer hrozně nahlas škytá. Asi bere nějaké léky nebo co. Jinak její další fyzické pochody snad ani komentovat nebudu, protože např. odhleňovací rituály tu má každý. Jen mě udivuje, že si není schopná namazat vrzající dveře ve špajzu a na záchodě. To Ti pak přijde, že s tím člověkem bydlíš...Máme s ní docela vtipnou historku. Jednou na Vánoce dostala hrací hodiny od Vietnamců, zřejmě putovní, které nikdo nechtěl. Bohužel s nimi neuměla zacházet a nevěděla si s nimi rady. To vyhrávání každou hodinu jí vadilo tak, že hodiny dala do místnosti, kde udělala pietní místo pro svého zesnulého manžela. Bohužel se ta místnost nachází pod naší ložnicí. Po 14 probdělých nocích, kdy jsem o půlnoci poslouchala Ódu na radost, my došla trpělivost. Manžel se odhodlával dva dny, aby ji šel poprosit, ať s tím něco udělá. Ona byla naprosto bezradná a napadlo jí, že hodiny zavře do skříně...“

Naše debata pokračovala dál ve stylu:

  • V každém vchodě je ženská bydlící sama a velmi často si do bytu zve nové a nové nápadníky. Jedna to měla ještě před rokem vychytané tak, že si ze soboty na neděli zvala nabíječe, který ji udělal vždycky v neděli s úderem dvanácté hodiny polední. Ta druhá si už nějaký ten pátek zve borce ve všední dny, který dorazí ve 2:22 a odchází těsně po páté ráno. Je to legrační, protože chodí do třetího patra po tmě a svítí si mobilem. Jednou takhle omylem zaklepal na naše dveře a jindy spadl ze schodů.
  • Byt ve druhém patře v mém vchodu se už asi deset let pronajímá různým existencím. Já jsem zažila např. alkoholika, který žil s partnerkou s psychickými problémy, která měla brát léky, ale nebrala. To jsme si užili hotové peklo a stalo se i to, že jsme na ně museli volat policii. Navíc si u nich předávali dveře místní feťáci a podobné živly.
  • A pecka na závěr přišla v podobě zjištění, že v každém druhém bytě umřel člověk s nemocí ledvin. Při tomto zjištění mi zatrnulo, protože i já jsem začala mít po dvou letech strávených ve zdejší bytovce velké problémy s ledvinami...dům hrůzy!
Autor: Martina Bojanovská | úterý 5.1.2021 14:20 | karma článku: 19.04 | přečteno: 1324x

Další články blogera

Martina Bojanovská

Hlídejte si svého staříka

Jejich tempo je vražedné. Jedou 40 km/h v obci i mimo. Nepoužívají blinkr, na hlavě klobouček a za předním blatníkem drny s trávou. Občas jim nesvítí jedno přední světlo a za autem táhnou skoro upadlý výfuk. Silnice jim je malá.

10.11.2023 v 19:31 | Karma článku: 37.26 | Přečteno: 4738 | Diskuse

Martina Bojanovská

Pocta mému muži

Nedávno mi jeden velmi milý bloger dal otázku, koho teda k sakru vlastně chceme...kdo je podle nás ten pravý? Odpovědí mu budiž tento blog. Tedy alespoň pohled z mé strany, koho si představuji pod pojmem "ten pravý".

7.7.2023 v 16:13 | Karma článku: 36.63 | Přečteno: 5351 | Diskuse

Martina Bojanovská

Sedl sis mi do klína

Nejmenovaný Jan Pražák byl inspirací dvěma blogerům pro pětiminutový poetický battle. Redakce jejich identitu zná, ale oba si nepřejí být jmenováni.

17.6.2023 v 8:51 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 685 | Diskuse

Martina Bojanovská

Cesta do Milána a zpět s božským Kájou

Mám styl Čendy, Žena točí globusem a Mildův záklon. Tak tohle byla fakt hodně povedená pracovní cesta do Itálie!

25.4.2023 v 14:31 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 633 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.67 | Přečteno: 501 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.98 | Přečteno: 1708 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 267 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 197 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 263 | Diskuse
Počet článků 81 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2300

Jsem osoba velmi upřímná a mí nejbližší to se mnou mnohdy nemají jednoduché.

Mám ráda výtvarné umění, hudbu, hru na klavír, zpěv, procházky a svou (ne)dokonalou rodinu.

Ráda píši o věcech, o kterých se nemá mluvit (když už o nich není vhodné mluvit), protože by se to mohlo třeba někoho dotknout. 

To vše s nadsázkou mně vlastní.

Jo a díky za 2. místo v kategorii Nováček v Blogerovi roku 2020!

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...